Képzeld el, hogy már beköltöztél, de még nem feltétlen ismered a szokásokat... Most itt néhány sorban megtudhatod, hogy mi a módi nálunk...

- Pár napja bent élek, alig ismerek valakit.

- Semmi gond. Kicsit légy nyitottabb, ismerkedj meg emberekkel. De lesz alkalmad az első héten mindenkit megismerni a szintedről, hiszen a szorgalmi időszak első hetének valamelyik napján lesz egy szintgyüli, ahol a megjelenés mindenki számára kötelező.

- Szintgyüli? Az mi?

- Egy remek dolog, amikor a szintfelelősötök elmond egy csomó hasznos információt a koliról. Ekkor kapsz majd a konyhaszekrényekhez kulcsot is, melynek a díja 200 Ft, de ezt a beköltözéskor visszakapod majd. Tudod, ez az a kaució.dolog... Egyénként a hivatalos dolgok után sem szabad elmenni sehova, mert kellő mennyiségű alkoholos itallal és ismerkedéssel folytatjuk majd az estét. Aki innen elmegy, az magára vessen, ez az alapja annak, hogy egy jó társaság alakuljon ki a szinteken.

- Ha már konyhaszekrénykulcs, mennyire lehet főzőcskézni?

- Hajjaj, nem is kicsit. A konyhaszekrények ideális méretűek, de ha mégsem elég nagy, akkor kérhetsz kettőt is. Persze, csak, ha marad. :) Főzni tudsz. Van két villanytűzhely, amiben akár sütni is tudsz. Egy jó példa pont ennek a bejegyzésnek a szerzője, aki egy hétvégén négy-ötféle kaját főz meg a konyhában. Főzni jó, főzni érdemes és olcsóbb is.


Vállalható méretű konyha

- Nem járok sűrűn haza. A cuccaim bizonyára koszolódnak majd. Mosni lehet?

- Persze, hogy igen. Méghozzá ingyen és bérmentve. Modern mosógépek állnak rendelkezésre, szintenként (kivéve a 6. emeletet, mert ott nincs semmi) két mosógép áll rendelkezésre. Az fontos, hogyha mosni szeretnél, mindenképpen írd bele majd a szobaszámodat az adott mosógéphez tartozó mosófüzetbe (ami gyakorlatilag egy lap minden hónapban). Ha azt veszed észre, hogy ruha van a mosógépben, amikor a Tiédnek kéne ott lenni, keresd meg az érintett szobát, és jelezd felé a problémát, ha ennek ellenére sem veszi ki a ruháját, szólj a szintfelelősödnek, majd ő intézkedik.

- A szemetet hova tudom kidobni?

- Elsősorban kukába, de nem ilyen egyszerű dolog ez nálunk. Az alap, hogy minden szoba kap egy kis kukát, amiben gyűjtheti a szemetét. A bonyolultsága a dolognak, hogy tavaly februártól kezdve szelektíven gyűjtjük a hulladékot az épületben - legalábbis a papírt és a műanyag palackokat. Így arra szeretnénk kérni, hogy a papírt és a műanyag palackokat külön gyűjtsd. A papírnak a folyosó végén elhelyezett nagykukákban a helye, a műanyag palackokat pedig a konyhákban található zsugorítógépekkel tudod picire nyomni, és az ott rendelkezésre álló - általában - dobozba dobd bele. A palackokat minden hónapban összegyűjtik a szintfelelősök, és elpakolják őket oda, ahová kell. A maradék hulladékot természetesen le kell vinned az épület előtt elhelyezett nagykukákba, amit minden reggel - kivéve hétvégi napokon - elvisz a kukásautó.


A zsugorító készülék

- Azt írtátok, hogy általában közösek a fürdőszobák.

- Igen, bizony így van, nálunk megszűnt a koedukált, illetve a folyosó végi fürdőszobák világa létezni. A felújítás során sikerült megoldani a fürdőszoba-problémát, így kerültek kialakításra az új szobák. Nagyon fontos, hogy a fürdőben van WC is. Tehát, amit akarok mondani Neked, az az, hogy mielőtt bemennél a fürdőszobába, győződj meg arról, hogy nincsenek-e bent, mert nagyon ciki tud lenni. :) Két módja van a felfedezésnek: alul megnézed a szellőzőt, hogy ég-e a villany odabent, vagy kopogsz...


Fürdő és bal oldalt a WC ajtaja (nem minden WC van elszeparálva!)
 

- Internet?

- Van. Kábeles és wifi-s is, de wifi még nem mindenhol. Beköltözésnél kapsz lapot, kitöltöd, és lesz neted. Ha nem töltöd ki az IP-nyilatkozatot, nem lesz neted. Amint van neted, bármit csinálhatsz, de pár dolgot mégsem. Nevezetesen be kell tartanod a törvényeket, azaz az illegális, kalózmásolatok letöltése (legyen az bármi, szoftver, zene, film, akármi) szioorúan tilos! Bár amikor beköltöztök, észlelni fogjátok, hogy a megszokott torrentoldalak nem működnek... DC-zni SE szabad, meg a többi hasonló okosság. Többeket már behívtak anno az ISZK-ba, hogy nem kéne ilyen csúnyaságokat csinálni...

- Bulikkal hogy álltok?

- Állunk-álldogálunk. A legfontosabb dolog, hogy buli akkor van, amikor csináltok Magatoknak, az a legjobb. De direkt szervezésben is szoktak bulik lenni. Terveink szerint rendszeresen szeretnénk a Ráday Klubban bulit tartani, erről még tárgyalunk a Klub üzemeltetőivel. A szintbulik elmaradhatatlan színfoltjai a kollégista életnek - itt emlékeztetnélek az első heti szintbulira, ahol ott kell lenned. Idén is szeretnénk megrendezni a Mikulás-bulinkat, illetve a Farsangi Banzájt is. És a legnagyobb produkció az év során, az a Ráday Napok - három napnyi őrület, majd meglátod. De a legfőbb: hogyha egy szint egységbe forr, ott mindig lesz buli! ;) Ha érdekelnek a tavalyi bulikon készült fotók, olvass régebbi bejegyzéseket, ott találni fogsz egy rakat képet!


Ilyenünk is volt például tavaly, elég nagyot dobott...
 

- Szeretnék én is KB-s lenni! Mit tegyek?

- Egyelőre légy türelemmel. :) Minden év április-május körül szoktuk megrendezni a Kollégiumi Bizottság tagjainak megválasztását, amikor el tudsz majd indulni Te is egy egyoldalas kis irománnyal, ami majd tartalmazza a programodat és a fényképedet, hogy tudják, ki is vagy. De addig is, ha szeretnél aktívkodni, szervezni a kollégium életét nagyban, akkor jelentkezz KB-segítőnek a radaykb@gmail.com címen! Szívesen veszünk minden segítséget, a tavalyi Ráday Napok szervezésénél is voltak páran, akik segítettek, nékülük nem ment volna! ;)


A logónk

- Dohányzom! Hol tudok rágyújtani?

- Minden szinten van egy dohányzó szoba, ahol nyugodtan rá tudsz gyújtani. De amíg jó idő van, ajánlott az épület előtti terasz, vannak padok, egy társasággal lementek, eldumálgattok, teljesen jó.

- Asszem, nincs több kérdésem.

- Rendben, de ha netán lenne még, írj nekünk bátran a radaykb@gmail.com címre, vagy keresd majd a szintfelelősödet!

A bejegyzés trackback címe:

https://radaykoli.blog.hu/api/trackback/id/tr941311263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása